5 tips om een blogpost te schrijven - Branding & Website Tips

5 tips om een blogpost te schrijven

Waarom ga je een blogpost schrijven? Misschien denk je nu uuuuuuuhm, gewoon leuk. Dat is helemaal prima! Iets schrijven omdat je enthousiast bent is reden genoeg om het op papier te zetten en het de wereld in te slingeren.

Natuurlijk is het goed dat je iets deelt wat voordeel heeft voor de lezer zoals een goeie tip. Maar nog veel belangrijker is dat jouw enthousiasme erin zit. Er zijn miljoenen tips te vinden over miljoenen onderwerpen, maar er is er maar eentje zoals jij. Verspil dus zeker geen tijd aan uitvogelen wat precies het voordeel is, de waarde, de waarom van je blogpost. Leuk en zin in? Schrijven die hap! Hieronder een paar tips die voor mij goed werken en misschien ook voor jou…

#1 Tijdstip

Volgens je to-do lijstje 2 of 3 blogposts gaan schrijven sucks. Soms gaat dat goed, maar mijn ervaring is dat ik dan 30 minuten doe over 1 zin. Hou een lijst met blogpost ideeën bij en als je ineens inspiratie hebt, go go go!! Ik heb momenteel 6 ideeën op mijn lijstje staan en deze blogpost staat er niet bij. Ik was mijn outfit voor vanavond aan het uitzoeken (het is nu vrijdag, happy weekend!) en deze post schoot me te binnen. Op zo’n moment doorloop ik in mijn hoofd onderstaande stappen. Waarna ik vervolgens in mijn panty met badjas erover zit te schrijven. Nice 😉

#2 Stappen

Schrijf eerst een eenvoudige titel. Vraag jezelf daarna wat je over het onderwerp wilt vertellen, dit zijn de kopteksten. Onder de kopteksten zet je de belangrijkste 2-3 zinnen. Daarna kan je de tekst verder aanvullen met wat je leuk vindt. Met deze volgorde vliegt je blogpost op papier. Ook voorkom je oeverloos geouwehoer voordat je bij de clou komt. Zit je met een bakkie bij oma, dan kan je zoveel mogelijk zijspoortjes nemen als je wilt.

#3 Schrijftaal

Wees jezelf. Ik ben helemaal niet een professionele schrijver, sterker nog ik praat zelfs mijn d-tjes en t-tjes verkeerd. Toch krijg ik zo vaak complimenten en zelfs schrijfopdrachten. Simpelweg omdat ik schrijf zoals ik praat. Loopt jouw doelgroep niet strak in pak? Dan is het is helemaal prima en zelfs onderscheidend om te schrijven wat je bedoeld, zoals je het bedoeld.

#4 Bewerken

Ga schrijven en bewerk je tekst de volgende dag met frisse ogen. Het lekkerste is om alles eruit te gooien wat er in je opkomt. Geen pauzes, geen overdenken, geen perfectie. Als je gaat nabewerken let dan vooral erop of je zinnen fijn doorlopen. Als je twijfelt lees de zin dan hardop of vraag iemand anders om het te lezen. Dikke tip: gebruik korte zinnen in plaats van komma’s. Nog een dikke tip: check of je niet drie keer hetzelfde zegt in een andere zinsopbouw. Niets zo irritant als drie keer hetzelfde lezen maar dan net even anders. Iedereen is druk dus zeg 1 keer wat je bedoeld. Oeps! 😉

#5 Actie

Wat is de volgende actie als ze de blogpost hebben gelezen? Reageren, delen, liken, contact opnemen, portfolio bekijken, shoppen, freebie downloaden…. Je kan natuurlijk een paar acties erin zetten, maar maak het niet te gek. Het lijkt logisch om Social buttons erbij te zetten. Maar stel dat je een winkeltje hebt. Dan is het leuk als je klant een vriendin meeneemt of dat ze heel vaak zegt leuk! Maar het doel van je blogpost is om ze uit te nodigen voor meer. Begeleid ze niet van je website af naar Social, maar link door binnen je website zoals de service pagina, contact pagina of je portfolio.

.

Hoppetee! Dat scheelt een hoop staren naar een leeg document of niet? Vergeet niet met het hele content maken om lol te hebben. Maak het makkelijk voor jezelf, je hebt zat te doen! Je bent de baas over je eigen tijd, dus laat je niet gek maken. Zit je toch met een vraagje of wil het niet helemaal lukken? Vertel! Zit je tegen je website teksten aan te hikken? Neem dan contact met me op, dan help ik je!

xo Dianta

Copyright © 2019 THE roar 

based in Rotterdam, The Netherlands

contact

privacy

voorwaarden

pinterest