Datte & Die // Bikkelen met een smile

Ik trok al mijn kleding uit de kast. De strijkplank was de toonbank en stond midden in mijn kamertje. Het gekopieerde geld was netjes uitgeknipt. Urenlang hielp ik allerlei fantasieklanten aan een mooi kledingsetje. Na de Hogeschool Small Business begon ik een echt winkeltje, niet zo’n heel goed idee maar wat een geweldige tijd! Door dit alles heb ik een verdienstelijke look gekregen. Wildvreemde mensen vragen mij, als ik aan het winkelen ben, waar de krentenbolletjes liggen en of die trui ook in maatje XL verkrijgbaar is.
Ik kan dan ook genieten van een mooie winkel waar een enthousiast Goedemorgen! klinkt. Terwijl ik rondloop word ik netjes met rust gelaten. Zodra ik ga afrekenen of een vraag heb, staat de verkoopdame paraat en maakt ze een gezellig babbeltje met me. Deze gang van zaken lijkt tegenwoordig iets van heul vroeger, helaas. Maar niet bij Datte & Die op de Lusthofstraat 72b in Rotterdam!

DE KRIEBELS

Heleen en Marieke waren collega’s met dezelfde kriebels voor het ondernemerschap. Na jarenlang werken in de detailhandel besloten ze 8 jaar geleden om een winkeltje te beginnen. Wat voor winkel dat ging worden was nog een raadsel. Totdat ze een leegstaand pandje vonden met daarnaast aan de ene kant een winkel met kinderkleding en aan de andere kant een winkel met kinderschoenen. De keus was snel gemaakt, het werd een speelgoedwinkel!

IEDEREEN WANDELT BINNEN

Inmiddels zijn ze verhuist naar de .... en hebben ze de crisis ontzettend goed doorstaan. De detailhandel heeft zeker een klappie gehad de afgelopen jaren, maar Heleen en Marieke hebben duidelijk het vak in de vingers en de winkel draait nog steeds als een malle. Terwijl ik thee staat te leuten zie ik een oma, een student en een tijdje later een mama in verwachting binnenwandelen. Alles wat over de toonbank gaat wordt ingepakt en iedereen kan bij Datte & Die terecht voor een uniek, kwalitatief goed cadeau.

EEN KEI VAN EEN TEAM

Als winkelier moet je er elke dag staan. Met een glimlach en een vriendelijk praatje, ook al heb je een off-day. Heleen en Marieke zijn elkaars vangnet en zijn vanaf dag één een kei van een team. Eigenlijk ging dat allemaal heel vanzelfsprekend, vertellen ze mij. Heleen duikt de cijfers in en regelt veel achter de schermen en Marieke gaat op pad om alle mooie, nieuwe artikelen in te kopen. Verder regelen ze natuurlijk alles wat los en vast zit, en staan Heleen en Marieke zoveel mogelijk zelf in de winkel.

Als ondernemer heb je hart voor de zaak en dat straal je uit naar de klanten, daar kan geen werknemer tegenop. De tip van de dames is dan ook: ga eerst uitzoeken of je het echt leuk vindt voordat je een winkel begint. Het lijkt allemaal geweldig; lekker creatief bezig zijn en mooie spulletjes inkopen en verkopen. Maar de detailhandel is bikkelen met een smile en dat zit in je of niet.

WEDDEN?

Met veel doorzettingskracht en creativiteit blijven Heleen en Marieke de klant verrassen. Geen detail wordt over het hoofd gezien en daarmee is hun winkelconcept Datte & Die een geweldig adresje om te shoppen voor de kids. Ga het zelf zien en zoek ze op! Ik durf te wedden dat je met een prachtig cadeau en een goed gevoel de winkel uitstapt. Ik stapte naar buiten met dat nostalgische gevoel van vroeger. Is het gek als ik die strijkplank weer eens neerzet?

Website // Datte & Die  
Foto // The Roar

 

share